Tuesday, July 6, 2010

Lagenda Puteri Berangan

Episod 1

Pelangi menyerlahkan lagi serinya waktu petang selepas hujan. Suasana waktu itu begitu hening dengan menyaksikan kesibukan Bandar Estancia yang dipenuhi dengan saudagar kaya, peniaga kecil serta penduduk yang tekun mencari hasil pendapatan untuk menyara hidup mereka. Aman makmur lagi sejahtera bandar yang ditadbir oleh Datuk Bandar Sigundur yang mementingkan keselesaan penduduk. Namun terdapat sebuah lagenda mengenai bandar ini di mana lagenda ini merupakan kisah bagaimana bandar ini dibuka suatu masa dahulu. Tinggal seorang Raja yang sering meneroka dan membuka perkampungan baru. Ditakdirkan beliau berkahwin dengan seorang gadis jelita yang tinggal disitu dan menjadi Permaisuri. Dikatakan Permaisuri ini telah melahirkan ramai cahaya mata tetapi semuanya puteri. Raja telah murka lalu telah menghukum Permaisurinya dengan hukuman bunuh iaitu direjam didalam tasik dan sebagai peringatan kepada peristiwa itu tasik itu dinamakan Tasik Permaisuri. Perbuatan Raja itu telah mendatangkan musibah kepada seluruh perkampungan lalu Raja bersembunyi di dalam sebuah gua kerana rasa bersalahnya hingga akhir hayatnya. Sehingga kita gua itu menjadi misteri dan tiada siapa yang berani mendekati gua itu yang lebih dikenali sebagai Gua Raja.



Kembali mengisahkan puteri-puteri yang telah ditinggalkan oleh Permaisuri, mereka telah dijaga oleh pengasuh yang membawa lari mereka ke tempat selamat kerana risaw akan Raja yang mahu membunuh kesemuanya. Baiklah mari kita berkenalan dengan kesemua puteri-puteri yang jelita belaka. Puteri sulung yang rendah diri, kadang-kadang tak bertempat. Dia seorang yang pemalu serta mempunyai masalah cinta yang kronik tapi nak buat camne, inilah Puteri Adrianna. Puteri kedua hasil pernikahan Raja dan Permaisuri adalah Puteri Catharina. Catharina seorang yang bergaya, cantik serta mempesonakan. Berperawakan menarik serta selalu suka membuat orang sekelilingnya ketawa. Happy go lucky katakan orangnya. Cita-citanya mahu menjadi setiausaha berjaya, free hair dengan pakai skirt pendek kaler pink lagi. Next, Puteri Julianna seorang yang mempunyai aset paling berharga. Mega uolz tiada terbanding bak mega mendung di angkasa. Julianna seorang yang cantik secara natural, susuk semulajadi dan berwajah keturunan arab sikit. Terima kasih kepada Mary Kay!! Nyanyiannya memang macam Waheeda Wassini tapi kadang-kadang macam Ning Baizura pun ada gak. Apa pun, Julianna seorang yang baik hati dan pemurah. Puteri keempat, special sikit lemah lembutnya tak terkata ala-ala jellyfish giteww. Siapa lagi kalau bukan Puteri Amalia bersesuaian sekali dengan sifatnya yang fragile. Amalia ni suka melancong, merata dia sudah pergi. Cakap je kat mana mesti dia pergi ala-ala destinasi Bajet gitewww. Then Puteri Tania satu-satunya puteri yang berkulit gelap sikit. Tania ni seorang yang perasan sikit dan selalu menafikan yang dia ni puteri. Dia ingat dia putera adoih tolong la sedar sikit. Puteri ni sudah berpacaran merancang mahu berkahwin dan meninggalkan Bandar Estancia. Next, Puteri paling sopan sekali, Puteri Sophia. Seorang yang lemah lembut tapi tak selembut Amalia. Kurang berkata-kata dan suka terjelepuk di atas katil. Diminati ramai jejaka kerana sifat lembut yang berpada-pada sehingga ada jejaka idaman puteri lain pun melekat. Sekarang dari yang sopan kita bergerak ke puteri seterusnya iaitu Puteri Melissa. Melissa ni tak terbendung orangnya, fragile yang teramat-amat dengfan kelembutan extra disulami dengan jeritan syahdu nan membelai telinga. Melissa ni pakar bab maen game dalam facebook. Ada jela game yang dia pasti expert dan naik level dengan cepatnya. Melissa ni setiausaha bagi geng perasan hensem kat Bandar Estancia so segala rahsia pasti dia tahu. Puteri bongsu Puteri Cassandra, pandai bergaya serta seperti biasa lemah lembut. Pakaian Cassandra memang meletup bergaya habis. Tapi yang paling penting, Cassandra lah yang paling banyak sekali produk kosmetik berbanding puteri yang lain. Kosmetik dari hujung rambut sampai ke hujung kaki mesti diapplykan sebelum keluar. Kalau tak, mmg tak lengkaplah hidup puteri seorang ni.


Sebagai kesimpulan, puteri-puteri ini memang bersifat lembut cuma tahap kelembutan adalah berbeza diantara satu sama lain. Puteri-puteri ini dijaga dan diasuh serta diberi perhatian oleh Datuk Bandar Sigundur. Ini adalah demi keselamatan puteri-puteri ini andai kata ada musuh yang mahu menjatuhkan mereka.


Bersambung..................


1 comment:

FAIZAN NAEEM B. RAZALI said...

erm.. nice intro.. tp ader sedikit tidak keadilan disitu.. well, teruskan penceritaan~ huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih