Sunday, August 28, 2011

Hye Hye Syawal, Bye bye Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Hye hye hye... Iejam baru siap bersahur... so sempat jap berblog nih... bukan apa raya semakin hampir ni so sibuk la buat persediaan utk menyambut kemenangan setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan....


Sesungguhnya ramai kan yang sedang sibuk membuat persiapan menjelangnya Aidilfitri ni kan...? yela Iejam tgk kat pusat bandar, Alor Star pon dah semakin sesak dgn manusia yang mula bersepah membeli belah barangan seperti pakaian baru, kuih muih serta berbagai lagi...



Sementelah itu, dalam membuat persediaan beraya nih... selama 2 hari gak kat umah Iejam ni hujan tak berenti... naseb la tak banjir... kalau tak beraya dalam banjir la memasingkan... huhu Alhamdulillah.... mudahan sambutan Aidilfitri dalam keadaan yang sesempurnanya lah....


Iejam percaya mesti rajin2 blog semua tak terlepas kan dalam membuat persiapan beraya kan??? hahaha... mesti ada yang mengecat umah macam Iejam... sibuk di dapur membuat kuih raya... Iejam bru buat tart nenas yg tu sempat buat... hahaha.... beli baju raya... haha shopping sakan la ekk... huhu....



Apapon jgn sampai berlebihan la ekk... sekadar cukup dan ala kadar udah la ekk... jgn la semata nak raya berhutang keliling pinggang nak tukar perabot bagai... tau la Court Mammoth buat promosi tak payah bayar sampai 2012 ye kan... hahaha.... yg paling penting... jgn lupa bayar zakat fitrah... kang tak sempurna amalan puasa kita... huhu....


Okay la... so Iejam nak amek kesempatan nih nak wish korg semua... Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir dan Batin... Yeahhh !!!! Duit raya tak ekkk sbb Iejam blom keja lagik.... hahahaha ~~~ oh ya... bg yang balik kampung... berhati2 di jalan raya... jgn tmbh angka kemalangan maut Ops Sikap 24 okay....




- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Tuesday, August 23, 2011

Lagik lagik Korea

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Hahaha lagik lagik korea... adoih apasal la dgn Iejam ni kan... hahaha rungutan kwn2 kat blog sbb Iejam ni asyik2 korea jer keja... huhu nak wat cmne Iejam dgn Drama n Filem korea mmg tak leh dipisahkan... apa la naseb bini Iejam nnti... hahaha


Well, demam korea yg tak penah sembuh2 ni buat Iejam nak cerita pasal Drama Korea yg bakal habes ditayangkan di Korea iaitu Heartstrings a.k.a You've Fallen For Me... Tinggal 1episod lagik jer yg bakal ditayangkan pada esok hari kat korea... so Iejam tunggu nak download jela... hahahaha....



Haaaa Drama Heartstrings ni dilakonkan oleh pelakon pelakon serba cantik lagi hensem blaka... 1st nya aktor lelakinya pendukung watak utama iaitu Yong Hwa C.N Blue sebagai Lee Shin.... Yong Hwa nih penyanyi dan pelakon da skrang... ahli group K-Pop C.N Blue yang femes dgn lagu I'm A Loner nih mmg pernah blakon before this dalam drama yg mmg femes jugak... huhu....



Yong Hwa yang sebelum ni pernah belakon dalam Drama You're Beautiful memegang watak Kang Shin Woo yg jugak dilakonkan oleh Jang Geun Suk dan jugak Park Shin Hye... Kalau korg nak tau... selepas kemunculannya dlm Drama You're Beautiful ni mcm2 tawaran yg dtg... huhu... rezeki...



Untuk Drama Heartstrings ni... Yong Hwa digandingkan dgn Park Shin Hye yg mmg pernah digandingkan dahulu dalam Drama You're Beautiful... Park Shin Hye yang memegang watak Lee Kyu Won sememangnya aktress yg cantik dan berbakat dalam bidang lakonan...



Genre drama ni adalah Romance dan Musics menceritakan kisah Lee Shin yang merupakanseorang pelajar universiti dalam jurusan muzik moden.Beliau juga vokalis dan gitaris band "The Stupid." Shin dikenali sebagai pelajar yg berkelihatan baik dan semangat yang kuat untuk muzik, tetapi dalam realiti dia sejuk, tidak mempunyai kepentingan dalam apa-apa jua yang tidak berkaitan muzik dan tidak mempunyai impian serta rancangan untuk masa depan. Beliau pada mulanya suka akan Yoon Jung Soo, seorang profesor tarian di universiti, tetapi semuanya berubah apabila dia bertemu Lee Kyu Won.



Lee Kyu Won adalah seorang pelajar yang ceria dan dilahirkan dalam keluarga berprestij. Kyu Won mendalami jurusan alat muzik tradisional Korea, terutama gayageum. Datuk Kyu Won, Lee Dong Gun, adalah salah satu daripada 3 pemuzik tradisional atas umur dan hasrat beliau yang paling besar adalah untuk melihat cucunya menjadi orang yg berbakat muzik tradisional.



Cuba untuk menghidupkan harapan datuknya, Kyu Won memperhamba dirinya dalam latihan dan menjadi seorang pelajar universiti yang tahu apa-apa di luar pelajaran. Oleh kerana, rakan-rakannya adalah peminat "The Stupid", beliau terpaksa pergi ke konsert band dengan mereka. Di sana dia melihat Lee Shin melaksanakan hidup, dan segera terpesona olehnya.



Haaa tula serba sedikit sinopsis... kalau korg berminat korang boleh la tgk sendiri... dan Iejam suggestkan korg download kat laman web ni... MyAsianCinema.... ataupon kat KPOP 7...daftar dan boleh mendownload... free jer... huhu okay... have fun !!!



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Sunday, August 21, 2011

Destinasi Terakhir

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Wuwuwu.... Setiap org pasti ada destinasi yang korg nak pergi kan... huhu Apa yang akan buat bila tetiba korg bermimpi perjalanan korg tu dapati yang bakal mati?? Mesti horror kan... then sudah pasti la terjaga dari mimpi kan... dpt mimpi ngeri kot... hahaha....


Bila korg terjaga dari mimpi... rupanya korg masih lagi dalam perjalanan... then apa yg korg mimpi mula berlaku satu per satu... Apa korg akan lakukan??? Larik?? Menjerit??? Haaa ni la cerita Final Destination yg mmg Iejam tunggu tunggu... huhu suka sgt sgt... Dari dlu Iejam tgk cerita nih... now da yg ke-5 daa....




























Tengok la cerita ni... okay la Iejam suka cerita cerita mcm nih... hahaha xnak bgtaw la apa yg berlaku nnti spoil la kan... korg usha sendirik la ekk... neway Iejam suka !!!!



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Saturday, August 20, 2011

Marathon

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Ermm apa la yg marathon nih?? Bukan marathon pon... bulan puasa cmni takde la Iejam nak join marathon... huhu konpem pancit... hahaha... Bukan apa... marathon tgk movie ni haaa... selama beberapa malam nih... sementara menunggu jam 5 pagi untuk bersahur... sempat la usha movie... ermmm jom tgk...



Antique Bakery



Seducing Mr. Perfect



My Tutor Friend



Hot For Teacher (Who Slept With Her?)



Heartbreak Library



Mungkin ada yg perasan citer ni dah lama... Iejam ni baru nak tgk ker... huhu xdela... Iejam tgk balik citer citer... da penah tgk tp saja ulang balik... hahaha.... Tak de keja kan... ish ish apa nak jadik la...



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Thursday, August 18, 2011

I'm Envy You

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Pernah tak dalam hidup korang... Pernah tak sesaat korang terasa macam betapa bahagianya hidup org laen berbanding dgn hidup korang??? Ermmm ntah la tetiba mood cm pelik ja... hahaha Emosi kurang sihat kot... hahaha...


Bukannya apa... tetiba jer teringat cerita cerita lama... teringat zaman sekolah.... zaman matrik dlu... ermmm haha macam macam berlaku.... well yela bila dok merenung renung ni... dlu time skolah slalu sgt rs cm betapa bernasib baeknya dan bertuahnya org2 sekeliling yg mana apa yg diorg wish kebanyakkannya tercapai... apa yg dihajat diorg dpt... rezeki diorg la kan... huhu...



Kekadang penah gak terasa envy dgn diorg... Thier dreams mcm senang utk tercapai... hahha... dlu time skolah mmg byk benda yg dihajati tp byk jugak yg terkubur cm tu ja... hahaha zaman muda2... mmg pelik2...


Sometimes tu things just go with the flow jer bg diorg... envy gk... sbb Iejam susah la nak cmtu... pasti berliku liku... kalau tak berliku2 tu konpem mmg xde punya plak... jalan mati... hahahaha... envy but I'm happy for those yg dpt... yela my frenzz kot... tumpang hepi ler...



Now... diorg myb marah kot... dgn Iejam... kalau tak marah pon myb kecik hati... hahaha why?? sbb Iejam bawak diri... jauh skali... Iejam still anggap diorg kwn Iejam but... Iejam rs xleh nak tagged along la... Each time kalau dgn diorg... rs cm kecil jer diri ni nak dibandingkan dgn diorg... sbb tu kdg2 rs cm malas jer nak berkumpul dgn diorg... huhu teruk kan...


Ntah la... ermmm Iejam pon tak tahu apa la yg iejam buat... ermmm mmg la tak btol... tak boleh nak envy org tu rezeki masing2... but bila Iejam rs cm kurang so Iejam mmg akan bwk diri... feel like not belong... ermmm hahaha ntah la... myb I'm not a goodfriend... hahaha


p/s: sorry mood tak okay ~~





- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Sunday, August 14, 2011

Apa Korang Buat Edisi Jam 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Yeahhh... Mesti korg pelik kan dgn tajuk entry ni kan... huhu well Iejam nak bwk korang semua utk selami perkara2 yg mungkin pernah korg pk atau pon selalu korg buat... ermmmm Iejam ingat nak buat entry ni semalam tp sbb dah mengantuk sgt tu yg Iejam terus tido jer... hahaha....


Edisi Jam 1 kali ni akan menyelami perkara perkara yg kita semua selalu buat... mengikut keadaan tertentu... so untuk edisi kali apa ekkk...???



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih ??



Yup... ni tajuk untuk edisi hari ni... apa korang buat bila korg tgh sedih??? Iejam rs laen org laen caranya kan... di sini Iejam akan paparkan beberapa cara ataupon perbuatan yg mungkin sering kali dilakukan bila berdepan dgn situasi seperti ini... korg jugak boleh berkongsi dgn Iejam apa yg korg buat bila korg sedih... huhu~~~



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih ??

Makan


Yaaa mungkin ada di antara kita yg lebih suka memilih untuk makan berbanding menanges... hahaha berselera besar bila tgh sedih... abes semua menu kat kedai tu di order.... hahaha jgn risaw... kalau korg salah sorg dari gologan ni... korg tak keseorangan sbb Iejam pon suka makan bila tgh sedih... hahahahaha....



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih???

Menjerit


Ada antara kawan2 yg Iejam tnya... diorg lebih suka menjerit bila diorg tgh kesedihan... pergi ker kawasan lapang seperti padang, ataupon di persisiran pantai mahupon sampai ke puncak gunung untuk melepaskan kesedihan....



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih???

Berlari dalam Hujan


Hahaha... yg mmg dramatik giler ahhh... slalunya ada dalam drama2 la... tmbh2 Indon... hahahaha selalu kita boleh nmpk la scene ni bila Bf/Gf break up then menanges dalam hujan... hahaha konsep ~~~ Apapon mungkin ini jarang berlaku di realiti... tp tak mungkin jugak ini tak berlaku... apapon terpulang pada seseorang la... huhu~~~



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih???

Menyanyi


Yes... yg ni Iejam rs ramai jugak yg buat... bila sedih2 terus drive pegi Green Box, Red Box dan segala macam Box lg la yg ada... Dok dalam tu sampai 3, 4 jam then pilih lagu Rock kapak, Slow Rock, Lagu meleleh jiwang karat tak boleh belah punya... then apa lagik... sampai abeh suara la... hahaha....



Apa Korang Buat Bila Korang Tgh Sedih???

Berkurung


Ermmm yg ni pon Iejam rs ramai jugak nih.... sedih jer berkurung dalam bilik selama sebulan... tak mahu makan tak mahu minum... menanges jer sampai bengkak mata tersembul macam mata ikan... silap hari bulan terkeluar bijik mata tu sendiri sbb tak sanggup daa nak nanges... huhu....


Huhu tak kesah la apa pon cara untuk melepaskan kesedihan... tp yg penting jgn memudaratkan diri la ekk mcm terjun bangunan ker.. gantung diri ker... tak pon bunuh org ker... alamak scaryyy~~~ hahaha Iejam prefer makan la... senang lorrr... sedih jer makan pehtu perut kenyang hati senang... hahahaha....


Well itu sedikit sebanyak yg Iejam dpt pikirkan... kalau korang ada benda2 yg korg buat tp Iejam tak sebutkan boleh la kongsikan dgn Iejam... Seronok gk nak tau korg buat apa bila sedih...



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Saturday, August 13, 2011

Hitam Putih Kehidupan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Pernah korg tgk tv hitam putih?? atau citer2 lama yg kalernya cuma hitam dan putih ajer??? hahaha byk citer P Ramlee kan yg pernah korg tgk kan.... huhuhu.... Ermmm hitam dan jugak putih....



Jika diberi pilihan antara Hitam mahupun Putih, yg mana korg akan pilih?? Hitam ker Putih?? Org ckp putih tu suci hitam tu menawan.... ada plak yg ckp putih tu baek hitam tu jahat... apapon yg melambangkan warna warna ni... Hitam dan Putih tetap adalah warna.... huhu....


Apa kaitan Hitam dan Putih dalam kehidupan??? Sebenarnya dalam kehidupan kita ni byk yg perlu untuk kita memilih pilihan yg ada... contohnya nak rajin blajar ker nak malas blajar... nak sambung blajar sampai U ker or nak keja jer lepas SPM... tak pon nak pilih si A or si B untuk jadik BF/GF... ermmm susah kan??



Di sebalik setiap pilihan itu sudah pasti ada baek dan buruknya... dan Iejam nak masokkan konsep Yin Yang plak... Hitam pasti ada Putihnya... Putih mesti ada Hitamnya... begitu jugak setiap pilihan kita... sudah tentu ada baek buruknya... byk baek sikit buruknya... sikit baek byklah buruknya lah kan... hahaha....




Sebab tu entry iejam bertajuk Hitam Putih Kehidupan di mana... kita perlu mengenal pasti hitam dan putih setiap perkara yg kita lakukan... setiap pilihan hidup kita supaya tidak tersalah percaturan.... Kemahiran dalam menganalisa pilihan, baek buruk yg ada amatlah perlu bagi kita semua dalam memastikan hidup kita berjaya dunia dan akhirat...


Jika hilang pertimbangan maka tersasarlah dari jalan kebenaran... andai leka di dunia maka musnahlah di akhirat kelak... Segala pertimbangan perlu dilakukan dgn bijak. Pabila menemui jalan buntu, berdoalah pada Allah mohon petunjuk sesungguhnya Allah S.W.T sebaek baek perencana...



Pernah tak korg rs korg pernah salah memilih jalan suatu ketika dlu tetapi bila direnungkan kembali sekarang sebenarnya kita tak pernah pon salah memilih jalan??? Pernah tak??? Iejam pernah rs cmtu tp bila direnungkan semula... tanpa pilihan yg kita buat sebelum ni tak mungkin kita berada di tahap sekarang...


Apapon... mari sama sama amalkan mutiara kata ini... Hari ini lebih baek dari kemarin dan esok lebih baek dari hari ni... huhuhu k la sama sama kita renungkan ok ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Sparta Kook !!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Sebelom Iejam tido nih... nak wat entry sikit jer... hahaha bukannya apa... hari ni Iejam byk abes kan masa dgr lagu nih jer... best sgt2... huhu mood tgh jiwang jiwang ni haaa... hahahaha.....


Kalau korg nak tahu yg tgh dok berkumandang kat telinga korg ni la lagu yg Iejam katakan tuh... lagu ni bertajuk One Man yang didendangkan oleh Kim Jong Kook... hahaha kalau ada yg slalu usha Variety TV Korea 'Running Man' mesti kenal la si Sparta Kook nih... hahahaha....




Perghhh dalam Running Man mmg dia ganas giler babeng lah... sampai each time kluar jer dia msti ada "Sparta" hahahaha then siap ada Roar lagik... hahahaha.... seronok ooo tgk Running Man... hahahaha kan kan kan....



Apapon korg layan dlu lagu nih.... nnti bg la pandangan sal lagu nih tau... komen jgn tak komen plak... hahaha nak tau gk korg rs apa bila dgr lagu nih... huhuhu


p/s : lagu ni cuma sementara diattachkan disini...



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih