Friday, October 28, 2011

Melodi Untuk 49 Hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Pagi jumaat yang serba indah nih... Iejam nak berkongsi dengan kawan kawan semua... seperti yang semua boleh lihat blog nih mmg byk citer sal korea jer... hahaha... sbb Iejam minat korea so itu la yg pndai Iejam goreng pon... hahaha


So hari ni nak cerita sal original soundtrack drama... huhu last time Iejam daa story sal drama 49 Days kan... so Iejam nak menyarankan lah beberapa lagu dlm drama nih yang best best belaka...


Bagi yang mmg minat dgn OST drama semestinya mencari cari lagu drama yang best best utk dijadikan halwa telinga... so meh Iejam senaraikan beberapa OST drama 49 Days... so nnti korg carik la ekk sendiri... mula ingt nak letak video utube kat cni... tp kang berat plak blog Iejam then kesian kat mereka yg pakai broadband... huhu....





Jadi inilah senarai lagu lagu OST 49 Days yang Iejam rs mmg best best belaka....

1. Shin Jae - Tears Are Falling
2. Jung Il Woo - Scarecrow
3. Jung Yeop - There Was Nothing
4. Seo Young Eun - Can't Let Go



Ni la empat lagu yang betol betol buat Iejam layan giler... dgn lirik yang menyentuh jiwa... melodi yang menyayat hati... lagu lagu nih mmg buat Iejam tenggelam dgn drama 49 Days nih... huhu so jom pakat pakat layannn ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Wednesday, October 26, 2011

49 Hari Untuk Hidup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Seperti yang dijanjikan... setelah lama tak review cerita korea... so Iejam nak buat review drama korea yang bru jer Iejam selesai layannn.... jom jom jom....


49 Days

Drama korea 49 Days yang bergenre fantasy ini diterajui oleh Lee Yo Won, Nam Gyu Ri, Jo Hyeon Jae, Bae Su-Bin, Jung Il Woo dan Seo Ji Hye... huhu jom usha sedikit synopsis cerita nih... kalau berminat korg leh layan....







Ji-Hyun (Nam Gyu-Ri) hidupnya seolah-olah buku cerita yang sempurna. Ibu bapanya memuja dan rakan-rakannya semua seolah-olah mengagumi dia. Ji-Hyun juga terlibat dan bersedia untuk berkahwin dengan tunangnya Min-Ho (Bae Su-bin) dalam hanya beberapa hari. Sementara itu, Yi-Kyung (Lee Yo-Won) adalah seorang wanita yang benar-benar kusut sepanjang hidupnya selepas teman lelakinya meninggal dunia dalam kemalangan, dan sering cuba membunuh diri. Dia bekerja shift malam di kedai 24 jam dan tidur di waktu siang.






Pada hari yang malang itu, Yi-Kyung menaiki bas dan merayau di sekitar. Beliau kemudian berdiri di hadapan jalan yang sibuk dan cuba untuk membunuh dirinya dengan berjalan ke arah depan trafik, menyebabkan kemalangan kereta besar-besaran. Pada masa itu, seseorang menyelamatkan hidupnya dengan menarik bahagian belakang. Pada masa ini, Ji-Hyun, yang memandu berdekatan, gagal berhenti dan melanggar trak semi-treler yang berhenti di tengah-tengah jalan. Sebentar kemudian, Ji-Hyun berjalan keluar dari kereta itu dalam kebingungan. Beliau terkejut melihat tubuhnya yang diusung ke dalam ambulans. Ji-Hyun perasan ada satu-satunya orang yang seolah-olah berdiri di jalan raya adalah seorang lelaki yang menaiki sebuah motosikal. Manusia bermotosikal itu adalah Scheduler (Jung Il Woo) - malaikat yang menanti untuk mengambil nyawa ke destinasi akhir mereka.








Ji-Hyun mengikut badannya ke dalam ambulans dan melihat paramedik cuba untuk memulihkan tubuhnya. Di hospital, Ji-Hyun bertemu Scheduler lagi. Scheduler memberitahu Ji-Hyun kerana ia tidak lagi masa beliau dijadualkan untuk mati, dia diberi peluang untuk pulih dari keadaan koma itu dan hidup. Iaitu, jika dia berjaya dalam memenuhi misi yang dia mesti mengumpul tiga airmata tulen daripada tiga orang yang benar-benar kasih dan sayang kepadanya selain dari keluarganya di dalam tempoh 49 hari akan datang. Ji-Hyun serta-merta memikirkan tunangnya dan dua kawan-kawan baiknya dan pasti dia akan hidup lagi. Ji-Hyun kemudian mengambil alih badan Yi-Kyung dalam usaha untuk mencari tiga orang itu. Ji-Hyun mendapat pekerjaan di sebuah restoran yang dimiliki oleh rakan sekolah tinggi Han Kang (Jo hyeon Jae). Mahu tahu apa yang berlaku lagi??? Jom la usha suha cerita tuh.... huhu~~~




Jung Il Woo sebagai Scheduler (minat sgt watak dia... best !!!!)





Apa yang menarik perhatian Iejam untuk terus menonton cerita nih adalah persoalan persoalan dalam setiap episod yang dikupas satu persatu amat memberi kepuasan bg Iejam... Lakonan yang mantap dari semua pelakon mmg buat Iejam terus tenggelam dalam cerita nih... ada unsur humor even pergolakannya dlm cerita nih serius belaka... puas hati beb... lagu lagu dlm cerita nih mmg best giler... menjadi halwa telinga Iejam... terbaek lah !!!! Yang paling best... ending citer nih mmg Iejam tak jangka... huhuhu~~~


Iejam dah usha cerita nih... dan kalau ada yang berminat tuh Iejam sarankan untuk tgk cerita nih... tak rugi seryes tak rugi... Iejam mmg puas hati tgk cerita nih... huhuhu...



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Tuesday, October 25, 2011

Bangga Jap Mak Pak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Wah... lama bebenorlah Iejam tak online nih baru berkesempatan nak online... waduh waduh.... huhuhu.... so entry nih just Iejam nak kongsikan bersama saat manis bagi Iejam... huhu apa dia??? jom kita usha....


Sebenarnya.... 15hb Oktober yang lepas adalah Hari Konvokesyen Iejam... setelah berjuang 3 tahun lamanya menuntut ilmu di Universiti Putra Malaysia.... maka Iejam telah berjaya dikurniakan segulung ijazah.... Alhamdulillah....



Pandang muka Chancellor... kwn2 ramai yg gmbr tgh pndg scroll...




Apapon di sebalik kejayaan Iejam harus lah sokongan yang mantap dan tidak berbelah bahagi kedua ibu bapa Iejam... Iejam bersyukur dapat berikan hadiah istimewa buat mama dan abah yang selama ni bertungkus lumus mencari duet menyara perbelanjaan pengajian Iejam dari tadika sampai la ke manara gading....


Huhuhu... so lepas nih nak tunggu adek Iejam plak lah... hahaha even dia baru masok UUM... kena tunggu 3tahun untuk konvo dia plak tp... rs2 cm Iejam nak konvo sekali lagik la dgn dia nnti... hahahaha InsyaAllah bila rezeki ada untuk Iejam sambung pengajian Master Iejam.. huhuhu~~~


Terus buat muka snoopy bila dah amek scroll... lalala ~~~




K lah... dah story morry nih... nak layan cerita korea plak... bru leh wat entry esok... untuk info drama korea terbaru yang Iejam layan.... huhu ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Friday, October 7, 2011

Macam Tak Percaya Jah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Macam tak percaya jah... adakah dunia sudah terbalik... apa ini mmg benar benar berlaku ??? Huhuhu... Iejam sendiri tak percaya... tgh cubit pipi nih... Aucchh... sakit so konpem bukan mimpi... hahaha


Haihhh... pelik tak pelik mmg realiti... Ermmm terperasan malam nih... before before nih tak plak sedar... Ini pasal Facebook... Dlu kalau bab Facebook... perghh no 1... sekali online jer... konpem FB no 1 bukak... then mmg sampai 5 jam lamanya online....




Sekelip mata jer.... bila sedar malam nih... Bila online jer FB adalah benda yg last... perghhh pelik... then kalau bukak FB... konpem tak sampai 5 minit terus pangkah... hahahaha.... perubahan nih... hahaha....




Entah la... myb sbb da boring kot... rs cm xde mende plak... dlu rajin gk dok stalk org... sekarang malas daaa... hahaha ermmm k la... malas plak nak tulis myk2... hehehe... JOM KOMEN ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Wednesday, October 5, 2011

Wajarkah ???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Wajarkah ??? Persoalan yang bermain di benak fikiran Iejam selepas Iejam baca permintaan CUEPACS dalam BAJET 2012... Satu benda yang mmg Iejam rasa tak setuju dgn permintaan diorg... seryes....


Permintaan perlanjutan umur bersara dari 58 ke 60 tahun... yang nie yang Iejam tak senang nih... bukannya apa... Iejam rasa diorg minta perkara nie sbb diorg fikir sal diorg jer... sbb nak stay dpt gaji dan berjawatan so diorg request benda nih... bg Iejam rs cm selfish gk lah minta perkara nih diluluskan dlm bajet...


Iejam mmg terharu la dgn semangat diorg nak keja lagi even sampai umur dh nak dekat 60 tahun... tapi diorg nih tak terpikir ker nak rehat, menikmati kehidupan dgn family, memperhambakan diri ke jalan Allah plak ker... yela yang mana blom pegi mengerjakan Haji tu.. rsnya bleh dah kot benti kerja then pegi Haji... fokus buat pahala plak...


Bukannya Iejam jeles ker apa... cuma cm tak adil la bagi generasi muda nih... graduan universiti makin bercambah cambah keluar... dan makin ramai yang masok universiti... so makin ramai generasi muda yang keluar universiti nak carik kerja... tapi generasi yang bekerja menten tak nak benti keja... cmne graduan yang baru abeh blajar nak keja???


Asyik ckp graduan universiti xde pengalaman kerja... nak candidate ada pengalaman kerja... WTH kalau tak diberi peluang... or jawatan kerja xpenah kosong... cmne nak ada pengalaman... siot jer... then ckp graduan universiti nih xpandai berkomunikasi... ohh nih la lagik la... yang keja sekarang pon Iejam tgk ada jer yang lemah English... nak ckp pon tak reti... menten jer keja...


Menambahkan umur bersara nih mmg konpem akan meningkatkan lagi peratusan penggangguran generasi muda... mula la nak salahkan anak muda... gejala sosial lah... jenayah la... kalau kami kami nih ada keja xdela benda2 nih semua nak jadi... sebab free sgt tu yang buat hal macam2... yg bestnya generasi yg makin mencecah emas nya tuh masih tak sedar.... tak penah pk kot tntg generasi muda nih....


Ohh please jgn la selfish sgt... kalau cmni la konpem lingkup segalanya... Malaysia ke mana... Wawasan 2020 ke mana... Satu Malaysia lagi lah.... harapnya isu nih dipertimbangkan la elok elok... fikir fikirkan juga generasi muda nih... so apa plak pendapat korg ??? Jom Komen ~~~


p/s: sepatotnya umur bersara tuh tak perlu diubah dari mula lagik ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Tuesday, October 4, 2011

I Am HOTTEST !!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Perghhh... sapa la yang mengaku diri sendiri HOT nih... adoih HOT sgt ker... ntah ntah CHOYY jer... hahahaha tetiba ckp sal HOT nih apa kes nih.... nak lawan sapa HOT ker... meh la meh la... aku mampooo, ko ade ???


Hahahaha... bukan Iejam nak carik gaduh... huhu entri ni bukan la sal sapa hot sapa tak hot... huhuhu.... nih nak citer sal HOTTEST.... exceli HOTTEST nih fan club bagi group band boy korean 2 PM... hahahaha....



Group yang makin femes di serantau Asia nih buat Asia Tour tau dak??? Haaaaa.... diorg akan dtg Malaysia.... huhu 25 November nanti kat Stadium Negara.... Tiket plak bakal dijual bermula 8 Oktober nih...


Yang menyedihkan Iejam adalah.... Iejam xde duet nak g tgk konsert tuh.... huaaaaa RM 191 ( nih yang paling murah).... seat yang laen lagik la gila gila harganya... sampai mencecah RM 650...mana nak carik... makan pon kena perkim xkan lah tetiba nak g konsert plak... hua nak kena carik sponsor nih... hahahaha ada ker ??? lalalala ~~~





Tak pela nak wat cmne... so untuk menunjukkan yang Iejam mmg support diorg... so Iejam just join fanclub HOTTEST jela.... huhu jadik la kan.... pehtu jadi peminat setia 2 PM Show dan usha segala benda yang berkaitan 2 PM... hahahaha....


Apapon 2 PM tetap di hati... terus support 2 PM.... go 2 PM.... Iejam tgk dari jauh jela konsert tu... hahahaha.... jgn marah ekk WooYoung... hehehe ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Saturday, October 1, 2011

Pencarian Header Blog Paling Sempoi & Kreatif 2011

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Memalam cmni Iejam blogwalking then terusha blog Purple Boyz... dia anjurkan contest mencari header blog yang paling sempoi dan kreatif... so terasa nak join jugak walaupon header Iejam ni konsep konsep biasa jah.... hahahaha ~~~ Nak join ??? jom klik banner contest kat bawah nih....



So nie banner blog Iejam yang Iejam pertaruhkan.... hehehe.... ~~~





- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih