Wednesday, October 26, 2011

49 Hari Untuk Hidup

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Seperti yang dijanjikan... setelah lama tak review cerita korea... so Iejam nak buat review drama korea yang bru jer Iejam selesai layannn.... jom jom jom....


49 Days

Drama korea 49 Days yang bergenre fantasy ini diterajui oleh Lee Yo Won, Nam Gyu Ri, Jo Hyeon Jae, Bae Su-Bin, Jung Il Woo dan Seo Ji Hye... huhu jom usha sedikit synopsis cerita nih... kalau berminat korg leh layan....







Ji-Hyun (Nam Gyu-Ri) hidupnya seolah-olah buku cerita yang sempurna. Ibu bapanya memuja dan rakan-rakannya semua seolah-olah mengagumi dia. Ji-Hyun juga terlibat dan bersedia untuk berkahwin dengan tunangnya Min-Ho (Bae Su-bin) dalam hanya beberapa hari. Sementara itu, Yi-Kyung (Lee Yo-Won) adalah seorang wanita yang benar-benar kusut sepanjang hidupnya selepas teman lelakinya meninggal dunia dalam kemalangan, dan sering cuba membunuh diri. Dia bekerja shift malam di kedai 24 jam dan tidur di waktu siang.






Pada hari yang malang itu, Yi-Kyung menaiki bas dan merayau di sekitar. Beliau kemudian berdiri di hadapan jalan yang sibuk dan cuba untuk membunuh dirinya dengan berjalan ke arah depan trafik, menyebabkan kemalangan kereta besar-besaran. Pada masa itu, seseorang menyelamatkan hidupnya dengan menarik bahagian belakang. Pada masa ini, Ji-Hyun, yang memandu berdekatan, gagal berhenti dan melanggar trak semi-treler yang berhenti di tengah-tengah jalan. Sebentar kemudian, Ji-Hyun berjalan keluar dari kereta itu dalam kebingungan. Beliau terkejut melihat tubuhnya yang diusung ke dalam ambulans. Ji-Hyun perasan ada satu-satunya orang yang seolah-olah berdiri di jalan raya adalah seorang lelaki yang menaiki sebuah motosikal. Manusia bermotosikal itu adalah Scheduler (Jung Il Woo) - malaikat yang menanti untuk mengambil nyawa ke destinasi akhir mereka.








Ji-Hyun mengikut badannya ke dalam ambulans dan melihat paramedik cuba untuk memulihkan tubuhnya. Di hospital, Ji-Hyun bertemu Scheduler lagi. Scheduler memberitahu Ji-Hyun kerana ia tidak lagi masa beliau dijadualkan untuk mati, dia diberi peluang untuk pulih dari keadaan koma itu dan hidup. Iaitu, jika dia berjaya dalam memenuhi misi yang dia mesti mengumpul tiga airmata tulen daripada tiga orang yang benar-benar kasih dan sayang kepadanya selain dari keluarganya di dalam tempoh 49 hari akan datang. Ji-Hyun serta-merta memikirkan tunangnya dan dua kawan-kawan baiknya dan pasti dia akan hidup lagi. Ji-Hyun kemudian mengambil alih badan Yi-Kyung dalam usaha untuk mencari tiga orang itu. Ji-Hyun mendapat pekerjaan di sebuah restoran yang dimiliki oleh rakan sekolah tinggi Han Kang (Jo hyeon Jae). Mahu tahu apa yang berlaku lagi??? Jom la usha suha cerita tuh.... huhu~~~




Jung Il Woo sebagai Scheduler (minat sgt watak dia... best !!!!)





Apa yang menarik perhatian Iejam untuk terus menonton cerita nih adalah persoalan persoalan dalam setiap episod yang dikupas satu persatu amat memberi kepuasan bg Iejam... Lakonan yang mantap dari semua pelakon mmg buat Iejam terus tenggelam dalam cerita nih... ada unsur humor even pergolakannya dlm cerita nih serius belaka... puas hati beb... lagu lagu dlm cerita nih mmg best giler... menjadi halwa telinga Iejam... terbaek lah !!!! Yang paling best... ending citer nih mmg Iejam tak jangka... huhuhu~~~


Iejam dah usha cerita nih... dan kalau ada yang berminat tuh Iejam sarankan untuk tgk cerita nih... tak rugi seryes tak rugi... Iejam mmg puas hati tgk cerita nih... huhuhu...



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

3 comments:

zizie said...

even ending dy mcm xdiharapkan, tp citer nie mmg best... jung il woo mmg smart gile r...

Rohaizam Rosli said...

zizie >> btol3... ending cmtu mmg buat Iejam rs sronok sbb Iejam pikir ending dia laen tetiba ending dia laen... mmg excited sbb ending yg tak dijangka itu... huhu...

Jung Il Woo mmg best !!!

kemey said...

suke watak scheduler jugak..nampak keras dlm ati ade taman hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih