Wednesday, October 5, 2011

Wajarkah ???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Wajarkah ??? Persoalan yang bermain di benak fikiran Iejam selepas Iejam baca permintaan CUEPACS dalam BAJET 2012... Satu benda yang mmg Iejam rasa tak setuju dgn permintaan diorg... seryes....


Permintaan perlanjutan umur bersara dari 58 ke 60 tahun... yang nie yang Iejam tak senang nih... bukannya apa... Iejam rasa diorg minta perkara nie sbb diorg fikir sal diorg jer... sbb nak stay dpt gaji dan berjawatan so diorg request benda nih... bg Iejam rs cm selfish gk lah minta perkara nih diluluskan dlm bajet...


Iejam mmg terharu la dgn semangat diorg nak keja lagi even sampai umur dh nak dekat 60 tahun... tapi diorg nih tak terpikir ker nak rehat, menikmati kehidupan dgn family, memperhambakan diri ke jalan Allah plak ker... yela yang mana blom pegi mengerjakan Haji tu.. rsnya bleh dah kot benti kerja then pegi Haji... fokus buat pahala plak...


Bukannya Iejam jeles ker apa... cuma cm tak adil la bagi generasi muda nih... graduan universiti makin bercambah cambah keluar... dan makin ramai yang masok universiti... so makin ramai generasi muda yang keluar universiti nak carik kerja... tapi generasi yang bekerja menten tak nak benti keja... cmne graduan yang baru abeh blajar nak keja???


Asyik ckp graduan universiti xde pengalaman kerja... nak candidate ada pengalaman kerja... WTH kalau tak diberi peluang... or jawatan kerja xpenah kosong... cmne nak ada pengalaman... siot jer... then ckp graduan universiti nih xpandai berkomunikasi... ohh nih la lagik la... yang keja sekarang pon Iejam tgk ada jer yang lemah English... nak ckp pon tak reti... menten jer keja...


Menambahkan umur bersara nih mmg konpem akan meningkatkan lagi peratusan penggangguran generasi muda... mula la nak salahkan anak muda... gejala sosial lah... jenayah la... kalau kami kami nih ada keja xdela benda2 nih semua nak jadi... sebab free sgt tu yang buat hal macam2... yg bestnya generasi yg makin mencecah emas nya tuh masih tak sedar.... tak penah pk kot tntg generasi muda nih....


Ohh please jgn la selfish sgt... kalau cmni la konpem lingkup segalanya... Malaysia ke mana... Wawasan 2020 ke mana... Satu Malaysia lagi lah.... harapnya isu nih dipertimbangkan la elok elok... fikir fikirkan juga generasi muda nih... so apa plak pendapat korg ??? Jom Komen ~~~


p/s: sepatotnya umur bersara tuh tak perlu diubah dari mula lagik ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

2 comments:

Syuhada Nur Ekhwan said...

memang x patot lah.... kan2...

Kancil 8349 said...

ramai lagi kawan yang menganggur...kesian...yang banyak bermasalah bukan orang muda pun...orang lama yang ndak suka banyak kerja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih