Thursday, August 4, 2011

Makan Minum Sesuka hati !!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Hari nie tengahari sikit Iejam update blog... huhu dalam proses mengurangkan masa di depan laptop sebenarnya... huhu... entry hari ni sebenarnya nak citer sal benda benda yang berlaku dalam bulan Ramadhan yg mulia nih...



Tujuan Iejam nak berkongsi hari ni untuk sama sama kita semua menjaga kemuliaan bulan Ramadhan nih... Ermmm pernah terpikir tak apa sebenarnya yang berlaku bagi mereka yang tidak boleh berpuasa yakni datang bulan ataupun mereka yang telah batal puasanya...???


Bagi yg berpengalaman datang bulan tahu la kan bg Iejam nih mmg tak tahu la... hahaha... Iejam pernah mendengar la cerita cerita bagi kaum Hawa yg datang bulan di bulan Ramadhan nih... Iejam nak tnya bila korg2 datang bulan, korg makan ker di siang hari ??



Tak perlu jawab kat ruangan komen Iejam... just dalam hati pon da cukup... Iejam bukannya apa... tak kisah la korg dtg bulan kan... then satu lagik bagi yang telah batal puasanya... yela tetiba korek hidung dgn sengaja, makan minum dgn sengaja ker, apa2 lagik la yg boleh membatalkan puasa... xnak la Iejam ckp semua... huhu masing2 da blajar kan...


Ermmm kalau korg nak tahu... bagi yg telah batal puasanya ataupun tidak boleh berpuasa... sebenarnya korg nih tak patot untuk makan dan minum sesuka hati di siang hari tau... perbuatan nih seperti tidak menghormati saudara Islam yg berpuasa serta tidak menghormati kemuliaan bulan Ramadhan itu sendiri... korg sendiri pon pikir gk kan yela takkan nak makan kot bulan2 posa cmni...


Iejam ada baca kat satu blog nih blog kawan Iejam, Manifestasi CenderawasihPutih... Ok iejam kongsikan sikit isinya yg selebihnya korg tgk la kat blog dia ok...

" Orang yg telah sengaja membatalkan puasanya adalah dilarang utk makan dan minum lg atau melakukan apa jua perkara yg membatalkan puasa yg lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradhawi)

Ia dikira denda yg pertama kpdnya selain kewajipan menggantikan puasanya. Keadaan ini disebut dalam hadis bermaksud: "Sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu."
(Hadis Riwayat al-Bukhari) "


Ermmm bagi mana2 yg rajin dok wat cmni atau pon pernah buat... berenti yer... sama2 la kita menghormati org laen yang sedang menjalani ibadah puasa dan menghormati bulan Ramadhan itu sendiri... sesungguhnya kalau korg usha org laen dok makan kat dpn korg yg tgh puasa pon korg mesti hangin kan... so cmtu gk la org laen pon... common sense... hahaha...



Okay la... cukup cukup la yer untuk hari ni... da pnjg lebar... huhu sama sama la kita memperbanyakkan ibadah di bulan Ramadhan nih... Selamat berpuasa serta selamat berbuka puasa bila tiba waktunya... okay ~~~


p/s: Iejam bukan ustaz cuma sekadar berkongsi... dan Iejam respect mama Iejam yg xpenah mkn minum even dtg bulan... ngeee ~~~



- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

10 comments:

Baju Kurung Budak said...

Salam.
Kalau makan pun bukan depan orang yang berpuasa.

drpd: Zezebel.

Rohaizam Rosli said...

bgos la cmtu... huhuhu tapi Iejam respect mama Iejam xpenah mkn minum even dia dtg bulan... huhu~~~

sergeant keroro said...

betul, kena respect orang lain yang berpuasa :)

AreNieZa said...

y dtg bulan.. msh respect ky owg y pose ok..

Rohaizam Rosli said...

btol3... kna respect lor... xboleh sesuka hati jer mkn depan org tau... Iejam tak ckp semua org maen redah mkn tp ada jugak yg sesuka hati maen redah mkn jer... huhu~~~

cenderawasihputih said...

hanya orang2 tertentu je yg bley membatalkan puasanya dgn sengaja..
cthnye: org bekerja kuat, org saket, pompuan yg haid, pompuan mengandung dan musafir
diorg mkn pon atas sebab keletihan atau menjaga kesihatan
mkn pon jgn la keterlaluan sbb menghormati bulan Ramadhan (bkn menghormati org laen ye)
yg sengaja membatalkn pose..xbley membuat perkara yg membatalkan pose lg dh berdasarkan hadis td
selamat beramal semua~
(time kasih share...terharu plak)

Wanie said...

aik ni entry based on entry sy ye?
gambar sy lukis tu sekadar hiasan..
harap tak salah paham ye iejam..
tak bermaksud sy makan menunjuk..:)

abglan said...

Makan depa aku takpe, aku nie kebal lapar sikit he he

siti kektus said...

biasa makan sorok2. nanti kalau adik nmpak, habis kena ngalan. :p

Suhazli said...

hurmm penah gak nampak kawan pompuan makan time pose dpn2 hez..rase nak lempang je..nak makan tu sorok2 je la..huhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih