Sunday, August 7, 2011

Segmen Sahabat Ramadhan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Setelah dijemput oleh Eddy Syrol so Iejam pon join la segmen nih... segmen ni first time Eddy buat so Iejam nak join la... sbb menarik jugak bila baca apa yg perlu blogger buat utk join segmen nih... huhuhu



Bulan Ramadhan saya memeng menggembirakan sebab tahun alhamdulillah dapat berpuasa bersama family... tahun lepas berpuasa byk kat universiti sbb tak cuti... hahaha so tahun ni leh spend masa lebih skit kat umah... tlg2 masak juadah berbuka... huhu...


Ermmm dah sempena dgn segmen nih dan tuan segmen pon swoh citer je apa pon sal Ramadhan kan... so Iejam nak tnya skit lah... kat semua... agak agaknya lah kan... apa yg kita boleh buat kat bulan puasa nih yang kita tak boleh buat bulan bulan yg laennya???


Pertama

Haaaa.... 1st skali wajib puasa la... sebulan ooo... bulan laen manada wajib... sunat sunat jahhh... hahahaha kan kan kan.... kalau puasa wajib kat bulan laen tu maknya tgh ganti puasa la tuh... hahaha....


Kedua

Okay next... haruslah bersolat terawih... solat terawih ni cuma di bulan puasa jer... kang tetiba korg pegi terawih time bulan Safar mana la nak ada... dok marah Imam knapa tak sembahyang terawih kang tak pasal2 kena tempeleng dgn tok Imam tu haaa.... jgn buat pasal yeaa....


Ketiga

Yang ni best.... semua Iblis dan Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan... haaa bulan2 laen berpleseran la si syaitan iblis nih... bermaharaja lela diorg di bulan laen... so bulan Ramadhan ni diorg xde... jgn kita plak yg ganti syaitan buat keja2 jahat plak... tinggal nafsu jer nak kena jaga... haaa bg yg takot hantu tu... atau pakai syaitan dok nak wat keji kat org tu... taubat2 la nohh sebulan xde syaitan ko tuh... tak payah nak suruh jin la... kesian kat depa....


Keempat

Kalau korg nak tau lg... tp rsnya msti tau punya.... semua pintu2 syurga dibuka dan semua pintu2 neraka ditutup... begitu rahmatnya bulan Ramadhan nih.... so buat la amal ibadah di bulan ni mudahan dgn amal ibadah ni dpt membantu kita di akhirat kelak... insyaAllah... lawan yerr nafsu tuh....


Kelima

Ermmm yang last la yg nih... kang panjang sgt plak sampai tak larat baca... masing2 puasa kan... haaa yg last nih tentula Malam Lailatul Qadar... malam yg xde kat bulan laen... mudahan Allah menempatkan kita dalam golongan yg mendapat rahmat dariNya... InsyaAllah...


K la... bg yg nak join segmen nih klik jer gambar kat atas tu... so nnti korg akan dibawa menjelajah di blog Eddy... kat situ korg tau apa yg perlu korg buat utk join segmen nih... k la... tata ~~~


- CETUSAN MINDA UNTUK PERKONGSIAN BERSAMA -

4 comments:

eddy syrol said...

terima kasih..blog anda dlm pemerhatian saya..hehehe (~_~)

Nizam Ijam said...

rajin join segmen..tahniah..

Acik said...

nak join gak ke? .... sedang fikir! :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

istimewanya malam Lailatul Qadar :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih