Sunday, July 3, 2011

Apa yg kita tau sal Budaya Malaysia ???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Semalam Iejam dgr rata-rata telah melangsungkan event 1 Murid 1 Sukan 1 Malaysia yang mana Iejam rs event tu bagos la kot dalam nak memartabatkan sukan negara bila semua adik2 kita nih aktif bersukan (ni Iejam tolak buang la unsur2 politik dalam tu).


Apa yg Iejam nak bangkitkan, kenapa kita tak terapkan sekali budaya Malaysia dalam program ni. Yela apa salahnya kalau jd event 1 Murid 1 Sukan 1 Budaya 1 Malaysia . Iejam rs tak salah kita masukkan skali unsur kebudayaan dalam program ni.



Iejam tau, kita mmg kaya dgn kebudayaan cuma Iejam musykil adakah generasi muda kita ni terdedah dgn semua ni?? Jgn nenek moyang kita jer tau, kita tak tau apa... yg tau tu haaa budaya barat sana. Sbb Iejam dpt tgk anak muda skarang sendiri tak tau apa tu Zapin, Kuda Kepang, Ghazal, Samrah, Lagu2 Asli, Joget, Inang, Boria dan macam2 lagi. Iejam rs ada antara kita pon xtau cmne semua ni, kan? Iejam sendiri akui Iejam cuma tau beberapa jer, yg laen Iejam penah dgr tp Iejam sendiri xtau cmne.


Bila Iejam tnya2 adek2 Iejam, adek2 kwn Iejam, diorg pon xtau apa pon, sbb benda ni tak diterapkan di zaman persekolahan. Iejam sendiri pon bru blajar time Iejam blajar kat UPM. Seryesly kat Kedah mmg kurang didikan kebudayaan nih, tp xtau la kat negeri laen. But yg Iejam tau, Johor mmg sentiasa menerapkan Zapin even dari tadika lg dan Pulau Pinang dgn Borianya. Iejam kagum sbb diorg didik anak muda untuk kekalkan kebudayaan negeri masing.

Ni boria... gambar sekadar contoh jer...


Kuda Kepang... huhu~~~


Betol apa yg Iejam pk ni, kalau xde didikan cmni, rsnya lama2 hilang la budaya Malaysia yg dihebahkan byk dan kaya. Kalau tak diturunkan, maka hilang la kekayaan tu, kaya dgn budaya barat jah. Iejam sampai sanggup blajar macam kat UPM, at least Iejam dpt tahu beberapa budaya yg ada kat Malaysia nih. Nak tahu Iejam blajar apa??? haha...


Iejam xkan bebel myk la... Iejam nak kongsi skit apa yg Iejam blajar kat UPM. Tapi Iejam tak hebat pon, bru blajar jer... so usha2 la video-video kat bwh ni, ada video Iejam join team zapin, yg 1st Zapin Tenglu dan yg 2nd Zapin Bunian dan Joget. Iejam pon ada join Boria..huhu... Ada lgi jenis zapin yg Iejam blajar cuma xde video. huhu~~~


So, sebarang komen dan pendapat leh la caci maki di ruangan komen. huhu~~~


Zapin Tenglu


Zapin Sri Bunian dan Joget


Boria

27 comments:

Shuk_ArChie said...

Sebab generasi mudah sekarang byk pikir BOSAN LA.... biar lapuk di dek hujan je la... yg lama pergi yg baru datang... sayang jugak kalau budaya banyak tapi hilang je... oleh itu anak2 muda perlu belajar kan? Takpe... Shuk serahkan tanggungjawab tu kat diorang je lah... huahaha.. ~teruk~

amna said...

kebudayaan tu tidak semestinya dapat dipupuk melalui kempen, tapi yang paling utama adalah kesungguhan & keterbukaan hati setiap insan dalam menerapkan nilai tersebut ^^

nelly said...

hope budaya melayu dulu2 dapat dikekalkan ~~
=='

tapi , ramai yang suka budaya barat ~~

Ain Nadiah said...

ya betul kena diterapkan budaya2 ni dr sekolah lagi.. supaya nanti dah besar, cinta budaya tu berterusan :)

cenderawasihputih said...

utk pengetahuan...
kt Johor mmg digalakkan bdk2 blaja kebudayaan Johor
cthnye zapin dan ghazal...
sehingga ade Sekolah Seni ditubuhkan kt sini
hebat la iejam menari zapin...hehe

Rohaizam Rosli said...

thanx semua yg komen... ermmm utk en cenderawasihputih... iejam tau yg Johor n penang byk terapkan seni budaya negeri masing2 kat skolah, tu yg telah iejam mentionkan dlm tulisan iejam... iejam lbih suka amek contoh terdekat spt pengalaman iejam masa skolah... kami langsung tak didedahkan dgn kebudayaan negeri kedah... mmg xtau pon kedah ni ada apa... ermmm thanx utk pujian yg iejam pandai menari... tp tu suma hasil tunjuk ajar tok guru yg hebat jugak... hahahaha~~~~

cenderawasihputih said...

ape yg aku cube smpikn sbnrnye...
mungkin setiap negeri kena ade persatuan yg cube menaikkan kembali kebudayaan negeri masing2...
cthnye Yayasan Warisan Johor byk buat aktiviti dan pertandingan supaya warisan Johor takkan hilang...
mmm...siape tok guru tanpa muridnya yg hebat jgk kan...

Rohaizam Rosli said...

btol2... persatuan cmtu boleh membantu perkembangan serta membantu dalam penerapan seni budaya dalam anak2 muda skarang, yela dari dok terikut2 budaya luar yg ntah apa2... baek terapkan budaya kita... huhu... yela en cenderawasih... tok guru hebat anak muridnya dapat la tempiasnya sikit... huhu~~~

Rai said...

kat kampung saya, waktu kenduri kawen pun ada org buat kuda kepang.. tapi lagi ramai lagi suka buat karaoke..memekak je!!

thanks datang singgah gegar blog july :D

Rohaizam Rosli said...

best la cmtu.... kat kampung ada lg budaya cmtu... tp tula... makin lama di mamah zaman sbb anak muda kita xnak blajar dan lebh suka pengaruh laen....

azu said...

byk yg Azu xtahu psl budaya msia..learn more from ur entry.tq..jom singgah

New entry: http://azumie.blogspot.com/2011/07/telefon-bimbit-punca-bahasa-rojak.html

Rohaizam Rosli said...

huhu... thanxx azu... iejam pon dlu xtahu apa2 jugak... sifat nak tahu tu yg buat iejam carik semua nih n blajar... huhu~~~

adan said...

yelarh bro.. tak lama lagi hilang la kebudayaan dalam malaysia ni.. semoga diterapkan semula kebudayaan semula seperti di johor tu.

Rohaizam Rosli said...

kan3... huhu peranan kerajaan serta badan2 NGO n bukan NGO penting dalam nak memupuk semangat ni dlm diri anak2 muda... huhu~~~ tahnxx adan...

cik ayin said...

suka tengok orang berzapin..tapi tak pandai nak menari..hohooo

Acik said...

pelan2 terapkan minat students terhadap warisan budaya kita ke arah 1Malaysia

Rohaizam Rosli said...

btol3... huhu yg penting kna terapkan jugak kat students...

CiK PurpLePinkyPuff said...

lumemang spoting la bro~~hahaha..masyeh komen yg byk tuh..esok2 tmbh lg yek..hahaha

Aretikz said...

boleh saja menerapkannya, cuma mentaliti masyrakt pun perlu berubah juga.. ^_^

Suhazli said...

masa study kat matrik johor dulu ada kokurikulum lawan boria.. awal pelik gak kenapa johor tak buat zapin je..bila fikir balik betol gak.. budaya negeri lain jangan nak lupa.. so betul la apa iejam ckp tu..budaya xleh d lupakan.. syok gak boria sebab tau dikir barat je..huhu

btw da folow blog iejam gak! =)

Rohaizam Rosli said...

Aretikz >> huhuhu seharusnya lah... kalau menteliti xbrubah xde maknyanya juga...huhu

Suhazli>>> ermm btol3... wahh iejam slalu tgk jer dikir barat sbb xpandai malah xtahu loghat kelantan..huhu...

pha is said...

jngan lupa lagi 1 budaya warisan bangsa iaitu seni silat... hehehehe
martabatkan silat!!

Suhazli said...

haha kelantan sng je nak belajar..lagipon rmai kwn2 hez na blaja loghat ni.. cume malas je nak ajar..haha

Tea said...

tea suka tgk tarian zapin. kuda kepang. err, takut. kalau dh kena rasuk tu kan. HUHU.

azam said...

dah ada budaya baru ni......
perarakan jalanan....jgn ikut ye

Santri T.P.I.N.I said...

salam kunjungan balas... trm kasih sudi bc N3 sy. ni hadaiahnya sebagai balasan... : http://www.4shared.com/document/2Cvyw1Nl/Hari_apa_dilahirkan_dan_berapa.html

misscha said...

tq follow misscha, misscha follow balikk!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jenguk La Diorg Nih